Ústřice, ústřičníci, jeden tuleň a užovka – „Technické okénko“

(Oysters, Oystercatchers, a Seal and a Grass Snake – a few logistical details)

Na cestě jsme strávili celkem pět dnů – autem najezdili 2100 km (z Prahy) a na kajaku upádlovali cca. 130 km. Po prozkoumání možných alternativ jsme nakonec jako nejlevnější vyhodnotili trajekt Saasnitz – Trelleborg v obou směrech. Spíš kvůli časové optimalizaci jsme volili tam i zpět cestu Německem přes noc, což se ukázalo jako ideální varianta. Kamarádi, kteří v podobné době vyráželi do Norska na divokou vodu, se vraceli přes den a uvízli v zácpě táhnoucí se přes celou Rujánu.

IMGP7088 

 

Pás ostrovů lemujících pobřeží se táhne od Goteborgu na sever celou dobu až k Norským hranicím. My jsme tedy okusili jen nejjižnější část. Pro milovníky obeplouvání ostrovů je to možnost objet Tjorn – fakticky naše trasa nebo Orust, který je třetím největším švédským ostrovem a my pádlovali podél jeho jižního pobřeží. Mapy oblasti existují, ale nám se je sehnat nepodařilo. V Čechách v Kiwi je nemají a ve vesnicích na ostrovech také nebyly k dostání – hlavní návštěvníci jsou jachtaři a ti mají mapy v GPS nebo si kupují drahé námořní mapy (charty). Pokud chcete nakupovat přes internet, našel jsem následující zásilkový obchod, ceny zhruba odpovídají těm ve Švédsku, navíc tedy zaplatíte jen poštovné. (Jiné mapy než ty, co jsme potřebovali , jsme v obchodě viděli…) Pro oblast existuje i kajakářský průvodce, kterého nám doporučilo několik lidí, bohužel až těsně před cestou, takže jsme nestihli koupit ani ten. Ale budete-li plánovat méně na poslední chvíli, dá se objednat od Orust kajak a to i v pdf verzi.

A na závěr: kompletní galerii si můžete prohlédnout zde.

IMGP7093

The whole trip took us five days and we covered 2100 km in a car and 130 km in a kayak. In the end we opted for Saasnitz – Trelleborg ferry with overnight drive through Germany in both directions. We decided to go the southern part of the belt of islands which goes all the way up to Norway. So there is plenty more to explore. If you fancy circumnavigating some the Swedish islands, you can go round Orust or some of the smaller islands which is for example Tjorn which is more or less what we did. We planned the journey in the last minute so we were hoping to buy maps in Sweden but in the end couldn’t get any of the area. (But we had our GPS and some large scale maps.) If you want to plan ahead you can buy some online here – or get a seakayaking guide from the local experts at Orust kajak (available also as pdf).

All pictures can be found in our gallery.

sweden201007_small

sweden201007_chart_small

Leave a Reply

Your email address will not be published.