Z Point Lynas na Puffin island

Podívejte se na následující obrázek:

slunna britanie

Také se vám zdá v přímém rozporu s tím, co jste se o anglickém klimatu učili ve škole? Popravdě řečeno si za ty tři roky tady neuvědomuju žádný jiný den, kdy by předpověď počasí vypadala podobně optimisticky. Jenže, ač se jednalo o sobotu, já musel do práce…

Naštěstí v neděli již bylo o buňky postaráno a počasí mělo být téměř stejně hezké. Říkali jsme si, že jsme ještě nikdy neviděli papuchalky na moři, a nebylo by tudíž od věci vyrazit na Puffin island – kde jinde než tam by je měl člověk hledat. Naplánovali jsme výlet a v dobrém rozmaru jej nabídli na fóru našeho oddílu, jestli se nechce někdo přidat. Jak je oddíl jinak zcela neaktivní, tentokrát nám do deseti minut telefonoval Adrian, že on taky naplánoval výlet, ale jen okolo Point Lynas, a jestli se raději nechceme připojit. Naléhání bylo poměrně intenzivní, a tak jsme nakonec kývli s tím, že jim na konci naplánované patnáctikilometrové trasy zamáváme a budeme si sami pokračovat dál směrem na námi původně zamýšlený Puffin island – prostě takový výlet dva v jednom pro nás a decentní projížďka pro ostatní. Ač se vše organizovalo na poslední chvíli, sešlo se nás v neděli ráno na startu šest, což lze hodnotit jako nebývalý úspěch.

IMG_8210

Okolo vlastního mysu Point Lynas jsou docela silné proudy, které vytvářejí přílivové peřeje. Docela jsme si jich užili v minulém roce na kurzu s Philem Cleggem, ale tentokrát jsme průjezd naplánovali za maximálního odlivu, kdy voda zrovna nikam neteče a vlny jsou relativně malé. I tak ovšem nabídly chvilku zábavy a svezení se na horské dráze. Cesta do Benllechu, kde byla konečná organizovaného výletu, probíhala v pohodové atmosféře a všichni sem dopádlovali beze ztráty kytičky.

IMG_8164

Tady jsme ale udělali zásadní chybu a místo původního plánu si pro auto nějak večer od Puffin islandu dostopovat, jsme přijali galantní nabídku na výpomoc s převozem. Celá akce ale byla organizována značně anglicky a tak doprava k zaparkovaným autům, převezení našeho k Puffinu a návrat do Benllechu zabral hezké tři hodinky. No, Kitty už vypadala značně otráveně, když jsme konečně přijeli… Díky této časové ztrátě se za chvíli měl proud otočit proti nám, a tak nezbylo, než začít co nejrychleji pádlovat k autu, abychom se k němu vůbec dostali. Moře se ale k večeru zcela uklidnilo a cesta byla v zapadajícím sluníčku vyloženě příjemná. Jen poslední dva kilometry už byly skutečně docela proti proudu a jako závěr dne to nebylo nic moc. Celkově upádlováno těsně přes třicet kilometrů, tréninkový plán na letní dovolenou tudíž splněn.

Fotky hledejte v galerii.

IMG_8433

English summary:

Weather forecast for the last weekend in May promised really excellent weather – unfortunately I had to work on Saturday.   At least we decided to make most of Sunday and (after some hassling and negotiating with the other club members) a trip with our canoe club was organized. Idea was for club trip from Point Lynas to Benllech with us afterwards continuing towards Puffin Island. Everything went according to plan, the only downside was a car shuttle which we unwisely planned to be made in the middle of the day when whole group reached Benllech.

IMG_8474

That gave Hanka three hours of waiting time on the beach slowly disappearing under incoming tide. At least shifting of the boats away from the incoming sea kept her busy for most of the time ;-) (However: I am rather not going to translate her comments when we eventually got back.). All in all, in the end it was a nice thirty kilometres trip which served as another good training for our planned Scottish summer holiday. 

More photos can be found in our gallery.

 

 

lynas20090531

Leave a Reply

Your email address will not be published.