Slané tulení pozdravy

Dej pozor, až poneseš kajak. Ty namrzlé chaluhy děsně kloužou…

Přestože v pátek večer jsme tu měli mlhu hustou tak, že by se opravdu dala krájet, lodě na Mersey nestačily houkat podle pravidel lodního provozu a celkově to vypadalo s výletem spíš beznadějně, riskli jsme to, vyhrabali se v sobotu brzo ráno mlhou do stodoly pro kajaky.

A měli jsme štěstí: nakonec vyšla optimističtější verze předpovědi počasí a hustá mlha se už během cesty na západ rozpustila, takže jsme nasedali v zátoce Red Wharf Bay do lodí, nad hlavou modrou oblohu, pod nohama zmrzlé chaluhy a jinovatkou obalené oblázky na pláži. Moře bylo opravdu tak klidné, jak slibovali mořepravci – tzn. “slight”, ani vítr prakticky nefoukal, prostě podmínky, jaké jsme tady za celé léto téměř neviděli. Když jsme vyráželi trochu zpomalení následkem brzkého ranního startu, ani jsme nedoufali, že zvládneme dopádlovat až na Puffin Island, ležící cca 10 km směrem na východ od nás. Dokonalé počasí nás záhy probudilo – kopce ještě stále pokryté námrazou, k tomu zároveň sluníčko, spousty ptáků, úžasné patvary pobřežních útesů a zcela pohodové moře – co víc chtít? Nakonec se tedy dobytí “papuchalčího ostrova” zadařilo, včetně výletu podél jeho divočejšího severozápadního pobřeží na návštěvu ke kolonii atlantických tuleňů. Tuleni byli tak zvědaví a nebojácní, jak jsme ještě jinde nezažili.

Atlantičtí tuleni (atlantic/grey seal) http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_Seal jsou navíc mnohem větší než běžnější tuleň obecný “common/harbour seal” http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Seal, popřípadě česky: http://www.biolib.cz/cz/taxon/id2192/ . Jedno mládě mi údajně málem vlezlo na záď kajaku – nějak jsem zatím koukala na dalších asi dvacet dalších flegmaticky se povalujících potvor, takže jsem ho bohužel neviděla. Škoda, příště.

Určitě se sem vrátíme někdy na jaře. Pokud vše dobře dopadne, Puffin Island zas dostojí svému jménu a budou tu hnízdit papuchalci. Kdysi zde bývala opravdu velká hnízdní kolonie, jenže pak nějaké krysy opustily potápějící se loď a doplavaly až na ostrov… Následky byly pro papuchalky vpravdě fatální. Krysy se ale někdy před deseti lety konečně podařilo zlikvidovat a papuchalci se pomalu vracejí. Takže doufáme, že s příchodem jara připlavou a usoudí, že Puffin Island je to pravé místo, kde se bude na pár týdnů dařit i papuchalčatům. Další fotky jsou pak opět k vidění v naší galerii: http://mracek.me.uk/puffin200811/index.html

0 thoughts on “Slané tulení pozdravy

  1. Tak si sem prijed ;-). Pokud se ukazes s Kajou v dubnu, muzeme tulene slibit. A pri trose stesti i papuchalky…

Leave a Reply

Your email address will not be published.