Sladké zprávy

Tak jsme si po víc než roce zase užili pádlování i na sladké vodě. Jak jsme minule pomlouvali místní klub, že není dostatečně akční, tak se musí nechat, že ctí tradice a každý rok pořádá výpravu na sjezd řeky Dee. Je to akce ne nepodobná výpravám českých vodáků na Vavřinec a to včetně bálu v Horních Krutech.

Tady ale není unikátnost akce daná vypouštěním nějakého rybníka, za všechno může poněkud specifická anglicko/welšská legislativa. Zatímco pěšáci si již své právo chodit alespoň někde volně krajinou vydupali, vodáci neustále marně doufají. A tak třeba právě v případě řeky Dee jde o jediný víkend v roce, kdy welšská vodácká komunita přesvědčí majitele pozemků a rybářských revírů, že se jim blíže neurčený počet vodáků projede po “jejich vodě” a oni je nebudou střílet, propichovat jim kola od aut a vůbec provádět jiné ošklivé věci, které se tu bohužel tu a tam stávají. Pamětníci hovoří až o třech tisících vodáků sunoucích se dolů korytem v zácpě jako v Praze na Barrandovském mostě. Čekali jsme proto vskutku masovou akci, naštěstí realita byla nakonec celkem komorní. Organizátoři se na poslední chvíli zalekli nepatrně vyššího stavu vody a oznámili, že na několika málo vypečenějších místech (cca WW III+) nebudou zajišťovat záchranu – což údajně většinu potenciálních účastníků odradilo.

A jak to tedy dopadlo? Naše mořské kajaky vpravdě nejsou na řeku ideálním plavidlem, takže jsme se rozhodli vyvenčit Orinoko. Celý klub se již týden dopředu intenzivně dohadoval, na čem že to ti šílení Češi hodlají jet, když to má být nafukovací a není to ani raft ani kajak. No, realitou byli asi trochu překvapení, ale Dee je řeka velikosti Otavy a i my jsme se na ni tudíž vešli bez problémů. Asi největší pozdvižení vzbudilo, když jsme si mezi sebe naložili kajak a sváželi ho kousek dolů po proudu jednomu plaváčkovi. Dee se pěkně vinula podzimní krajinou, většinu cesty zcela poklidně a spořádaně, vody v korytě bylo tak akorát, prostě idylka. Na řece bylo navíc téměř liduprázdno, za celou dobu jsme potkali jen dvě další vodácké skupinky. Akce to byla poměrně vydařená, až nám skoro přišlo líto, že díky zdejším předpisům se na divokou vodu nejspíš podíváme nejdřív zase za rok.

Pro zvědavé je k vidění i pár fotek na http://mracek.me.uk/dee200811/

0 thoughts on “Sladké zprávy

  1. voda se to zda celkem lina, ale na 2958 to uz vypada zajimave. Take tam u vas na ostrove maji zajimavou kruhovou konstrukci jezu… Ja myslel, ze jen v americe strileji po cizincich, toz cechy jsou civilizovanejsi :-) a snad zaprsi a neco si sjedem…

  2. No, ona nam pak dosla baterka ve fotaku… Ale i tak se da rict, ze anglicani jsou se svym hodnocenim jeste benevolentnejsi nez cesi a tyhle Berounce rikali WW2. Zaverecne pereje klasifikuji jako WW4, coz by se dalo prepocitat jako WW3, za velke vody, kterou jsme tam meli, mozna WW3+. Je tu snad i par zajimavejsich rek, ale tendence nekterych lidi z Cech, jezdit sem na divokou vodu, nechapu. Mozna Skotsko, ale Anglie a Wales?

Leave a Reply

Your email address will not be published.