Pilgrim Expedition aneb zimní pádlování na Holyheadu

Většina vodokrámů už je opraná a odsolená, všechno okolo pěkně odkapává, veeelmi pomalu schne a byt vypadá jako po výbuchu. Optimální chvilka pochlubit se novou akvizicí. V sobotu si Kitty konečně jela k Nigelovi Dennisovi pro loď na Holyhead. Pro neznalé, je to majitel firmy SeaKayaking UK, která vyrábí „ikony“ britské designérské školy Romany a Explorer teď nově i loď určenou pro „menší lidi“: Pilgrim.

IMG_5964

Klasický Pilgrim je pěkná, ale mrňavá, lodička. Kitty si ale už několikrát testovala i expediční verzi, která je delší (519cm), ostatní proporce (šířka 50cm) ale zůstaly zachovány a tenhle kajak jí sednul. I přes několik praktických komplikací si ho nakonec za pěknou ex-demo cenu odkoupila. Jako výrobní prototyp, takže zřejmě v současné době jediný existující exemplář. Také má své mouchy, např. nejdřív vůbec neměl skeg. Nigel se nechal přesvědčit, že tam skeg přidá, nejdřív se trošku cukal, že bez příplatku to bude akorát nějaký úplně obyčejný laminátový, nakonec tam skončil slušný od Kari-Teku, který chodí pěkně hladce a teoreticky by se měl snáz opravovat. Ještě se měnilo sedátko a provádělo několik dalších kosmetických úprav, ale loď byla v sobotu konečně k vyzvednutí. Sice divně šedivá, použitá, laminátová, se zalepenou dírou… Ale pěkně rychlá, živá a přes svých 50cm na šířku i snesitelně stabilní. Jméno ještě nemá, ale nejspíš bude kvůli té šedivé barvě inspirováno nějakou válečnou lodí: Křižník Potěmkin, Aurora, Lusty (= HMS Illustrious) jsou první, která nás napadla.

IMGP4333

No, a aby se před finálním zaplacením ještě ověřilo, že všechno funguje jak má, projeli jsme si klasickou trasu: kolečko z Treaddur Bay do Rhoscolynu a zpátky. Na konec ledna super počasí. Až na jednu krátkou sněhovou přeháňku s vichřicí a v severní části zátoky už celkem slušné swellové vlny bylo jinak slunečno a skoro bezvětří (už si zvykáme: bezvětří = F4 až 5 ze severu). Na vodě byly davy, pádlovali jsme v té nejlepší společnosti: krom Nigela, který po podobné trase projížděl jako průvodce pro asi desetičlennou skupinu, jsme ještě narazili na Franco Ferreru osobně (autor spousty místních kajakářských biblí – např. Seakayak Navigation a majitel vydavatelství Pesda Press).

IMGP4358

Pilgrim se choval zcela vzorně, žádný z Nigelových zásahů nezpůsobil, že by do lodi začalo téct a tak jsme se ještě večer zastavili v jeho kanceláři a nechali mu za něj nějaké peníze. Když už se s naším rozhodováním co koupit tolik natrápil, ať má aspoň nějakou satisfakci. Tímto jsme tedy završili obměnu lodního parku, na jejímž začátku i konci máme jednu žlutou a jednu šedou loď. Jen jsme si ty barvy prohodili…

IMGP4390

Zatímco den byl jako vyšitý a počasí se snažilo seč mohlo, cesta zpátky vše vynahradila. Dokonalá sněhová vánice, kdy nebylo na dálnici vidět na krok a všechna auta se jen pomalu šinula vpřed (to kdybyste nemohli pochopit, co je na poslední fotografii). Ale jen co jsme přejeli řeku Dee, vánice ustala a v Liverpoolu už to zase vypadalo jako pěkné jaro.

holyhead20100130_sm

English summary:

Sunday night, most of gear is hang to dry out all over our place, best time to comment on our news. Hanka eventually collected her „new“ kayak from Nigel Dennis at Holyhead. It is the ex-demo grey Pilgrim Expedition but now with the hole repaired, Kari-Tek skeg fitted and seat exchanged. Despite it is only 50cm wide, it doesn’t feel too tippy and it is a fast and nicely responsive boat (surprisingly so given its 519cm length) . More comments may follow when it will have been to more trips. We went paddling to try out the new acquisition properly – a shorter trip from Treaddur Bay to Rhoscolyn. The weather was perfect for January: sunny most of the time, decent swell, light wind (northerly F4-5 in the forecast) and only one snowy shower with stronger gusts hit us on the way back. No surprise then that there were plenty of other paddlers on the water: a local sit-on-topper, Nigel with his large group and Franco Ferrero with his partner.

 

IMGP4332 IMGP4335 IMG_5854 IMG_5863 IMG_5881 IMG_5891 IMG_5897 IMG_5951 IMG_5954    IMGP4350 IMGP4351 IMGP4384 IMGP4387 IMGP4391 IMGP4402 IMGP4406 IMGP4412

Leave a Reply

Your email address will not be published.