Další Armagedon aneb „To víte, doba ledová, je doba ledová…“

Mamuti se nám tady sice ještě neprohánějí, ale místní obyvatelstvo je trpělivě vyhlíží, zabarikádováno za svými jednoduše zasklenými okny. Cože se tady stalo? Prostě napadl sníh, nic víc.

_47061196_greatbritainjpg

(Photo: NASA/GSFC, MODIS Rapid Response, 7.1.2010)

Jenže: většina Britů jezdí na velmi ojetých letních pneumatikách, funkčních pluhů je tu pět a půl, posypový materiál veškerý žádný – tzn. ani sůl ani písek, štěrk a podobně. Po nezvykle vydatné sněhové nadílce (= tady v Liverpoolu cca 20cm) a po (zatím) jednom týdnu, kdy se teploty nevyšplhaly nad nulu, jsou výsledkem všechny chodníky a vedlejší ulice pokryté důkladnou vrstvou čistého ledu, stále prakticky nefungující MHD, zavřené školy, obchody atd. Spousta lidí nemůže do práce – buď se tam opravdu nedostane (nejezdí hodně vlaků ani autobusů), anebo se bojí vystrčit nos před dům, má závěj před vjezdem do garáže či příliš zasněžené auto, bydlí na kopci nebo pod kopcem. To nejsou výmluvy, místní to vnímají jako drsnou realitu, která jim brání v běžném fungování.

Jakoby všichni pořád doufali, že se stane zázrak, dalšího dne ráno se probudí a po sněhu nebude ani památky. Prý konečně někoho napadlo zajet alespoň na místní pláž a nabrat tam trochu obyčejného písku na posypání toho nejhoršího. Z dalších aktuálních zpráv: někdo ukradl dvoutunový kontejner s posypovou solí (asi jeden z velmi mála v UK) – na prodej se ta sůl ale ještě neobjevila.

IMG_5551

Liverpoolským dětem záhadné monstrum (nejspíš má tak deset hlav a na každé černou kapuci) vraždí sněhuláky. Krade jim hlavy… (Zatím jen sněhulákům, ne dětem).

 IMG_5797

Začali prodávat sáňky – za celých 10 liber, vypadají, jako kdyby se někdo podíval na Ladovy obrázky, vzal rozpadlou europaletu a přidělal ji zespoda dvě prkýnka, po kterých má ta věc klouzat z kopce. (A asi tak nejen vypadají, jeden z prodejců kromě sáněk nabízí i ty palety. Prostě využil díru na trhu.) Vzhledem k tomu, že tu klouže všechno i na rovině, jsou výsledkem nejspíš funkční dřevěné boby – a pro výrobce ekonomicky výhodné. Že by další cesta ven z ekonomické krize?

IMG_5395

Ice Age in Britain

The above are slightly ironic comments about the current BIG FREEZE. Please do not regard it as too rude but 20cm of snow usually doesn’t have to mean any Armageddon. There are also a few comments from local news: An unknown monster is killing snowmen in Liverpool – stealing their heads. Improvised sledge is on sale for £10 – everywhere is ice so this device must work – not only downhill but also on any flat side street in Liverpool. Someone has stolen a 2 tonnes container with grit salt – it hasn’t been seen anywhere for sale – yet.

IMGP4268

One thought on “Další Armagedon aneb „To víte, doba ledová, je doba ledová…“

Leave a Reply

Your email address will not be published.