Velikonoce 2009 – (opět) Glen Etive

Kopce okolo skotského Glen Etive se nám líbily už na Silvestra, kdy jsme na ně koukali z vrcholků v sousedním a o mnoho známějším Glen Coe. Takže se sice mírně opakujeme, ale vrátili jsme se do stejných míst i na letošní Velikonoce. Kolíky na tábořišti u King’s Arms v Glen Coe nešly na Silvestra zabodnout, jak to bylo zmrzlé. Teď pro změnu v rozčvachtaném bahně odmítaly držet – stejně šlo jen o jednu noc, hned potom jsme vyrazili do vlastního Glen Etive.

IMG_6146

Nedávné deště byly všude okolo znát a jediný, kdo si množství okolní vody nadšeně užíval, byli nadržení vodáci, kteří se sem sjeli snad z celé Británie – asi jinde nic neteklo, zato tady bylo vody všude dostatek. Protože se nám moc nechtělo vyrážet na jednodenní výlety vždycky z nulové nadmořské výšky, naplánovali jsme si třídenní okruh víceméně po hřebeni. Díky tomu jsme se zcela dokázali vyhnout standardním trasám a i když jsme na vrcholcích tu a tam někoho potkali, většinu času jsme měli hory jen a jen pro sebe. Prvních asi deset kilometrů vedlo podél břehu Loch Etive. Určitě by to byl krásný krajinářský zážitek – hluboce zaříznutý fjord zcela bez cest a civilizace, na nejbližší farmu zhruba v jeho polovině dalších deset kilometrů… Škoda jen, že nám trochu mrholilo a my se většinu času brodili blátem.

IMG_8448

Ani výstup na vrchol Ben Starav nebyl zrovna lákavý, na zdejší značně podmáčené trávě člověk s láskou vzpomínal na skalní terény ve kterých se má alespoň čeho chytit. Podobných „převislých trav“ jsme si pak ještě trochu užili třetí den, ale jinak už se hřeben po dobytí Ben Starav umoudřil a postup byl mnohem příjemnější. Stejně tak nás nakonec nevypeklo ani počasí a kýčovité výhledy do širokého okolí byly skutečně impozantní. Málo používané cestičky po vedlejších hřebenech se sice tu a tam objevovaly a zase mizely v trávě, suti a občas i ve sněhu, občas došlo i na adrenalinovější sestupy či výstupy ale nakonec se nám podařilo dokončit celý plánovaný okruh přes Glas Bheinn Mhor, Stob Coir’ an Albannaich a Stob Ghabhar bez úhony.

IMG_8702

Všechny trasy byly sice celkem detailně popsané v průvodci, ale autor kolmá slizká travnatá sedla líčil spíš poeticky, než aby se zatěžoval realitou. Když jsme na Velikonoční pondělí došli zpátky k řece v Glen Etive, bylo krásně jarně a nedalo se neudělat „koupací“ pauzu (Tom se asi na vteřinu do ledové vody ponořil). Jen ten nekonečný návrat po asfaltu k autu byl trochu únavný.

IMG_9015

Další fotky jsou k dispozici v galerii a navíc jako bonus přikládáme GPS záznam naší trasy pro ty, kteří by se jím chtěli pokochat v Google Earth. Z pozice střední Evropy vím to tak možná nepřijde, ale nám tady před měsícem konečně pokryli Skotsko ve vysokém rozlišení a my si tak nadšeně mohli znova procházet trasu na počítači ;-).

Easter 2009 Above and Beyond Glen Etive

In December we quite liked the views across from Buchaille Etive Mor to the other side of Glen Etive which made a good excuse to revisit this area again during Easter. After one night at the unofficial campsite next to King’s Arms Hotel we headed to Glen Etive itself. The valley was flooded with water and white water enthusiasts. But we soon left them behind – and soon walked along Loch Etive and then up the very wet grass towards the main ridge. There was almost no one else around (apart from the very summit of Ben Starav). The trails were appearing and disappearing in the grass, rock and often snow and route finding was sometimes slightly challenging. The guidebook described everything quite in detail, however in some cases the descriptions were rather poetic than realistic. Some prosaic details about very steep greasy slimy grass cols were omitted in the sake of not disturbing the otherwise really calm and poetic nature of these ridges. But we survived and managed to finish the full circle via Glas Bheinn Mhor, Stob Coir’ an Albannaich and Stob Ghabhar, including the refreshing dip in the river by Alltchaorunn and never ending walk back to the car on tarmac.

Pictures can be seen in our gallery and as a bonus we offer GPS record of our track for playback in Google Earth. (For those who did not notice yet – Scotland is now at least partially covered in a big detail which makes for a nice flight through the mountains.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.