Matěj, Petra a městské aglomerace

A máme tu poslední příspěvek o dobrodružstvích našich kamarádů v severní Anglii. Poté, co jsme je protáhli po spoustě zdejších kopců, se dožadovali také nějakého industriálu. Prý vypadá na našich fotkách moc pěkně a oni si jej také chtějí zdokumentovat. Jednotlivé lokace moc na samostatné příspěvky nevydají, takže vám je servírujeme takhle najednou, jako ochutnávku toho, co lze v Liverpoolu vidět.

IMG_7868

Crosby

Crosby je pláž kousek na sever od Liverpoolu, jejímž jediným důvodem k existenci je instalace dílka „Another place“ od Antony Gormleyho. Sto litinových postav v životní velikosti nechaných napospas moři určitě za zhlédnutí stojí.

IMG_7606

Však sem také vodíme většinu návštěv a máme i spoustu dokumentace chlápků v naší galerii

Liverpoolské doky

Aneb místa, kam se soudný člověk jindy než v neděli brzy po ránu jen tak neodváží. Právě v neděli se totiž v jednom z nich – Stanley Docku – konají trhy a je zde dostatečně živo, aby se člověk nemusel strachovat o svůj holý život. Pomineme-li bezpečnostní situaci, jde o památku zapsanou na seznamu světového kulturního dědictví a za návštěvu určitě stojí.

IMG_4672

Třeba právě Stanley Dock je největší cihlovou stavbou na světě a při představě, že v dobách své největší slávy býval plný tabáku, se jeden nestačí divit. Místo máme opět zdokumentované z dřívějších návštěv, takže jen pár fotek pro připomenutí.

Iron church

Jestli se celý Severozápad něčím zapsal do dějin, tak určitě jako kolébka průmyslové revoluce. Zdejší průkopníci modernosti se nezastavili u staveb z cihel, ale šli dál a začali stavět z litiny. A to nejen průmyslové haly, ale i kostely. V Liverpoolu byl průkopníkem tohoto přístupu zdejší průmyslník John Cragg (m.j. majitel továrny na litinové výrobky), ale většina jeho počinů se dnešních dnů nedožila. Jeden z mála existujících litinových kostelů tak stojí na kopečku jménem Everton Hill a my se na něj můžeme každý den dívat z okna.

IMG_7861_Edit

Postaven byl v roce 1813 architektem Thomasem Rickmanem a téměř zázrakem se mu podařilo přežít bombardování za druhé světové války, kdy lehla popelem většina okolní zástavby. Do parku okolo kostela se občas odvážíme, dokonce jsme tam měli i naši geocache, ale ta nevydržela nájezdy zdejších kapucářů.

IMG_7857_Edit

Nicméně při této příležitosti se nám poprvé podařilo nahlédnout dovnitř a podívat se na detaily litinové konstrukce.

Manchester

Manchester je s revitalizací doků o něco dál než Liverpool a vyrůstají zde celé komplexy moderních budov.

IMG_4692

Naše návštěva ovšem nebyla s modernou spokojena a dožadovala se romantiky starého industriálu, takže nezbylo než popojít o několik ulic dál. Berte to jako lehkou ochutnávku, snad se do těchto končin brzy vypravíme a dodáme další fotodokumentaci.

IMG_7951

Již tradičně, všechny fotky jsou k vidění v naší galerii.

 

A few more left-overs from Matej and Petra’s visit

Just a few more pictures from the visit to our iron-cast Crosby neighbours as well as to our much less distant and very alive “friends” from the docks (luckily – still invisible on early Sunday morning). And to finish off – some photos from both new and older Manchester to compare.

All the remaining photos can be seen in our gallery.